Home

Centrul romaniei wikipedia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă. /  44.43528°N 26.10278°E. București este capitala României. Este cel mai populat oraș și cel mai important centru industrial și comercial al țării. Populația stabilă de 1.883.425 de locuitori (2011) face ca Bucureștiul să fie printre marile orașe din Uniunea Europeană Geografia României. Fiind situată la limita peninsulei Balcanice și acoperind o suprafață eliptică, de 238.391 km² , România ocupă mare parte din bazinul inferior al Dunării și regiunile din estul bazinului de mijloc al acestui fluviu. Se află atât la sudul, cât și la nordul Munților Carpați, care formează bariera naturală. Relieful României se caracterizează printr-o mare diversitate și complexitate. Din întreaga suprafață a României, 28% este ocupată de munți (peste 800 m altitudine), 42% de dealuri și podișuri (200-800 m altitudine) și 30% de câmpii (sub 200 m altitudine). Relieful este axat pe arcul Carpaților. În centrul teritoriului se află. In mod traditional, centrul geografic al tarii era plasat in satul Dealu Frumos din comuna Merghindeal, judetul Sibiu. Aici se afla, de altfel, si un monument, despre care lumea crede ca marcheaza punctul 0 al Romaniei. Langa monument, o inscriptie ii atrage atentia calatorului Nu uita, tocmai ai trecut prin centrul tarii. Si pensiunile.

București - Wikipedi

  1. În 1936 Centrul Cultural Francez (CCF) a fost înființat în mod oficial de către guvernul Republicii Franceze, inițial sub denumirea de centru cultural francez. Centrul Cultural Francez a fost închis temporar în primii ani ai regimului comunist în România, prin denunțarea unilaterală la 20 noiembrie 1948 a acordului de cooperare încheiat de România cu Franța la 31 martie 1931.
  2. Războiul de Independență al României este numele folosit în istoriografia română pentru participarea Principatului României la Războiul Ruso-Turc din anii 1877-1878. În urma acestui război, țara și-a obținut independența față de Imperiul Otoman, alături de Serbia și Muntenegru.Pe 4/16 aprilie 1877, România și Imperiul Rus au semnat la București un tratat care permitea.
  3. Prin istoria României se înțelege, în mod convențional, istoria regiunii geografice românești precum și a popoarelor care au locuit-o și care, pe lângă diferențele culturale specifice și transformările politice, au dotat-o cu o identitate specifică, identitate care în timp a condus la recunoașterea României drept subiect istoric de sine stătător. Într-o accepțiune mai.
  4. Sibiu (în germană Hermannstadt, în maghiară Nagyszeben, în latină Cibinium) este municipiul de reședință al județului cu același nume, Transilvania, România, format din localitățile componente Păltiniș și Sibiu (reședința). Sibiul este un important centru cultural și economic din sudul Transilvaniei, cu o populație de 147.245 locuitori conform recensământului din 2011

Făgăraș (Romanian pronunciation: [fəɡəˈraʃ]; German: Fogarasch, Fugreschmarkt, Hungarian: Fogaras) is a city in central Romania, located in Brașov County.It lies on the Olt River and has a population of 28,330 as of 2011. It is situated in the historical region of Transylvania, and is the main city of a subregion, Țara Făgărașulu Din manualele de Geografie aflăm că centrul țării noastre se găsește în satul Dealu Frumos din județul Sibiu. Informația a apărut încă din 1858 și nimeni nu a contestat-o până acum Demografie. Centru are o populație totală de 2 523 021. Densitatea este de 73,99/km², inferioară mediei naționale de 91,3/km². Regiunea este una dintre cele mai variate din punct de vedere etnic din România, populația fiind formată de români (65,4%), maghiari (29,9%) și rromi (4%). Cea mai mare parte a populației maghiare se află. Craiova (/ k r ə ˈ j oʊ v ə /, also US: / k r aɪ ˈ oʊ v ə, k r ɑː ˈ j ɔː v ɑː, k r ɑː ˈ j oʊ v ɑː /, Romanian: ()), is Romania's 6th largest city and capital of Dolj County, and situated near the east bank of the river Jiu in central Oltenia.It is a longstanding political center, and is located at approximately equal distances from the Southern Carpathians (north) and the.

Strada Ion Ghica - Wikipedia

Geografia României - Wikipedi

1 Indicatori demografici 2 Evoluţia natalităţii în România 3 Împărţirea pe grupe de vârstă 4 Numărul salariaţilor 5 Grupuri etnice 6 Religia 7 Emigraţia 8 Evoluţia numerică a populaţiei din judeţele României 9 Vezi şi 10 Legături externe 11 Bibliografie 12 Note Mărimea populaţiei: România are o populaţie de 21.584.365 locuitori1. Densitatea populaţiei: 93,78 loc/km². Timișoara (UK: / ˌ t ɪ m ɪ ˈ ʃ w ɑːr ə /, US: / ˌ t iː m iː-/, Romanian: [t i m i ˈ ʃ o̯a r a] (); German: Temeswar, also Temeschwar or Temeschburg; Hungarian: Temesvár; Serbian: Темишвар, romanized: Temišvar; see other names) is the capital city of Timiș County and the main economic, social and cultural center in western Romania. Located on the Bega River, Timișoara. Centrul istoric este o parte a cartierului Centrul Civic. Aici se găsesc Curtea Veche, Hanul lui Manuc, bisericile Stavropoleos și Sfântul Anton, ca și numeroase alte clădiri vechi declarate monumente istorice. În centrul istoric, în Piața Bisericii Sfântul Gheorghe-Nou, este amplasat kilometrul zero (oficial) al României Acest articol a fost copiat de la Wikipedia, în timp ce se de discuta ștergerea. Decizia a fost ștergerea articolului. Consultați și Wikipedia:Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor — Wikipedia:Wikipedia:Pagini de șters/Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) face parte.

Județul Sibiu este un județ în centrul României, în Transilvania. Adus de la. Vatra Dornei. Vulcan. Zalău. Împărţirea administrativ-teritorială a României. Municipiul Aiud, judeţul Alba, este amplasat în zona Dealurilor Aiudului, pe malul drept al văii Mureşului şi pe partea stângă a râului Aiudu de Sus. Faţă de municipiul Alba Iulia se află la o distanţă de 30 km pe direcţia nord Español: Palacio del Parlamento en Bucarest, Rumania (conocido como la Casa del Pueblo antes de la revolución rumana de 1989). English: The Palace of the Parliament of Romania, also called the House of the People ( Casa Poporului ). Français : Le Palais du Parlement à Bucarest, en Roumanie (connu sous le nom de Maison du peuple avant la.

Drapelul naţional al României este un tricolor cu benzi verticale, începând de la lance, albastru, galben şi roşu. Are o proporţie de 2:3 între lăţime şi lungime. Constituţia României[1] prevede la articolul 12, alineatul 1 că Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu. This page was last edited on 30 May 2021, at 08:24. Files are available under licenses specified on their description page. All structured data from the file and property namespaces is available under the Creative Commons CC0 License; all unstructured text is available under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License; additional terms may apply Cluj-Napoca un municipiu situat în partea central-nord-vestică a României, în centrul Transilvaniei şi în nord-vestul Podişului Transilvaniei. Reşedinţă a judeţului Cluj, precum şi capitala istorică a Transilvaniei, oraşul este înconjurat de Dealurile Clujului şi Feleacului şi se află pe cursul mijlociu al râului Someşul Mic.. Denumirea de Cluj a fost menţionată pentru.

Relieful României - Wikipedi

Guvernul este autoritatea publică a puterii executive, care funcționează în baza votului de încredere acordat de Parlament și care asigură realizarea politicii interne și externe a țării și exercită conducerea generală a administrației publice Aceeasi situatie se resimte cu precadere in vestul si centrul Romaniei, unde judete ca Timis, Alba, Cluj, Mures au inregistrat cresteri cu peste 100% a cifrei de afaceri in ultimii 10 ani. Desigur, nu toate judetele din aceasta regiune au fost la fel de norocoase, Mehedinti fiind singurul judet din Romania care a inregistrat o scadere, cu 13% Centrul educational. Centrul educational si publicatii organizeaza un program de vizite educative la Camera Deputatilor. Vizitele sunt gratuite pentru elevi, dar trebuie anuntate din timp pentru a se face programarea grupurilor. Vezi mai mul Le musée national d'histoire de Roumanie (en roumain: Muzeul Național de Istorie a României) est un musée d'histoire situé sur la Calea Victoriei à Bucarest, en Roumanie.Il fut inauguré en 1970 dans l'ancien palais des Postes, jadis siège de la Poste roumaine, qui abrite également le musée de la philatélie.. Le musée national d'histoire de Roumanie présente des artéfacts, des.

Aeroclubul României. Da Wikipedia, l'enciclopedia libera. L' Aeroclubul României è la più antica istituzione rumena finalizzata a coordinare e incentivare i progressi dell' aviazione e della ricerca aeronautica. Nacque nel 1920 per iniziativa del principe George Valentin Bibescu con il nome di Aeroclubul Regal al României (ARR) FRF.RO folosește cookie-uri, pentru a garanta cea mai bună experiență. Pentru mai multe informații accesați pagina Confidențialitate SUNT DE ACORD Confidentialitate SUNT DE ACORD Confidentialitat

Unde se afla de fapt CENTRUL Romaniei

  1. UTC (ora locala 7h14
  2. Da Wikipedia, l'enciclopedia libera. La Cupa României 1967-1968 è stata la 30ª edizione della coppa nazionale disputata tra il 3 marzo e il 16 giugno 1968 e conclusa con la vittoria della Dinamo Bucarest, al suo terzo titolo
  3. Biserica Ortodoxa Romana, Patriarhia Romana. Sfântul Ioan Gură de Aur (†407) este, în mod indubitabil, cel mai important orator creştin, care a lăsat posterităţii cuvinte dintre cele mai numeroase şi, în acelaşi timp, înalte şi frumoase, referitoar
  4. istrativ-teritorială majoră din România a avut loc în anul 1968 când s-a trecut de la.
Piața Victoriei - Wikipedia

Institutul Francez din România - Wikipedi

modifier. Le château Lázár ( roumain : Castelul Lăzar ; hongrois : (gyergyószárhegyi) Lázár-kastély) est un ancien château de la noblesse hongroise situé en Transylvanie, sur la commune de Lăzarea (en hongrois (Gyergyó-szárhegy ), dans le Județ de Harghita, en pays sicule ( Roumanie ). Il comporte des éléments romans, gothiques. Misiunea armatei vizează activitatea de apărare naţională, potrivit prevederilor legii şi strategiei de securitate naţională, pentru garantarea suveranităţii, independenţei şi unităţii statului, integrităţii teritoriale a ţării şi democraţiei constituţionale Военно-воздушные силы Румынии (рум. Forţele Aeriene Române) — один из видов Вооружённых сил Румынии.. ВВС Румынии были созданы решением национального парламента от 1 апреля 1913 года.Они приняли ограниченное участие в.

Week 29, 202 Bucareste (em romeno: București; pronunciado: [bukuˈreʃtʲ] (escutar (ajuda · info))) é a capital e maior cidade da Roménia.Além de capital oficial, é também a capital cultural, industrial e financeira do país. Está localizada na parte sudeste da Roménia, na região histórica da Munténia (parte da Valáquia), nas margens do rio Dâmbovița, cerca de 60 km a norte do rio Danúbio. Cluj-Napoca: Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală. ISBN 973-7670-01-9. Gabriel Andreescu (2005). Schimbări în harta etnică a României. Cluj-Napoca: Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală. ISBN 973-7670-01-9. Otras lecturas. Venera Achim, Viorel Achim (2010). Minoritățile etnice în România în secolul al XIX. Bukarest liegt in 55 bis 96,3 Meter über dem Meeresspiegel im Zentrum der Walachischen Tiefebene 68 Kilometer nördlich der Donau und 280 Kilometer westlich des Schwarzen Meeres.Die Stadt wird von der Dâmbovița durchflossen; ihr Nebenfluss, die Colentina, bildet im Norden der Stadt eine Kette von neun natürlichen Seen.. Geologie. Die Stadt liegt südlich des östlichen Karpatenbogens und.

Romania Megalitica: Salina Turda

Apariţia şi evoluţia omului. Omul a aparut pe Pamant acum 1,8-2 milioane de ani. Ca oricare alta vietuitoare omul apartine imensei lumi organice (regnului animal). Procesul de antropoceneza a inceput cu milioane de ani in urma. Acum 70 de miloane de ani a aparut ordinul primatelor ,care s-a desprins din mamiferele arboricole si care s-au. Oradea. Oradea ( węg. Nagyvárad) - miasto w Rumunii w okręgu Bihor, stolica krainy historycznej Kriszana. Miasto liczy, zgodnie ze spisem ludności z 2002 roku, 206 614 mieszkańców. Natomiast liczba mieszkańców całego zespołu miejskiego wynosi ok. 241 tys. Oradea należy do najlepiej rozwiniętych miast w Rumunii Centrul Civic (Română: [ˈT͡ʃentrul ˈt͡ʃivik], Centrul Civic) este un cartier din centru Bucureşti, România, care a fost complet reconstruit în anii 1980 ca parte a schemei de sistematizare sub dictator Nicolae Ceaușescu.. Istorie. Bucureștiul a suferit pagube semnificative din cauza Bombardarea aliaților în timpul celui de-al doilea război mondial și devastatorul cutremur din. Vlad Gabriel Hogea (n. 9 ianuarie 1977, Iași, România - d. 27 decembrie 2014, București, România) a fost un publicist și om politic român, fost deputat de Iași în Parlamentul României din partea Partidului România Mare în legislatura 2000-2004 și în legislatura 2004-2008, cunoscut ca autor al lucrării Naționalistul, o antologie de texte xenofobe publicate anterior.

Timișoara ([timiˈʃo̯ara]? / i, deutsch Temeswar, veraltet auch Temeschwar oder Temeschburg, ungarisch Temesvár, serbokroatisch Темишвар / Temišvar) ist eine Stadt im westlichen Rumänien, die Hauptstadt des Kreises Timiș, Sitz der Planungsregion West und das historische, wirtschaftliche und kulturelle Zentrum des Temescher Banats.Die Stadt wies 2011 nach Bukarest und knapp. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) este o instituție înființată în baza Legii 187/1999 cu modificările ulterioare, cu scopul de a pune la dispoziția cetățenilor români dosarele și documentele întocmite de fosta Securitate până la data de 22 decembrie 1989. 44 relaţii Franța metropolitană se află la una dintre extremitățile vestice ale Europei. Are ieșire la Marea Nordului către nord, la Canalul Mânecii către nord-vest, la Oceanul Atlantic către vest și la Marea Mediterană către sud-est. Se învecinează cu Belgia și Luxemburg la nord-est, cu Germania și Elveția la est, cu Italia și cu Monaco la sud-est, cu Spania și cu Andorra la sud-vest

Video: Războiul de Independență al României - Wikipedi

COVID-19 vaccination in Romania started on 27 December 2020. It was announced that the process would be divided into three phases. Medical personnel would be vaccinated first (first phase), followed by the population at risk (second phase), and finally by the rest of the population (third phase). Vaccination was declared free and non-mandatory. As of May 2021, four types of vaccines (Pfizer. Dar am sa chibzuiesc in asa fel ca sa ramana de pomina si sa fie si talpa Romaniei razbunata Zis si facut. Chemand pe caprarul Bivolaru, s-au suit in norii Budapestei si au coborat steagul in lungul sforii, drept la jumatatea steajerului si, luand apoi opinca rasuflata a caprarului, s-a urcat ca un pui de urs si a pus-o drept caciula in.

La nivel naţional, publicaţiile seriale înregistrate la Centrul Naţional ISSN şi trimise la Depozitul Legal (conform Legii 111/1995 republicată) sunt incluse în baza de date ISSN România, în catalogul online al Bibliotecii Naţionale a României şi în Bibliografia naţională. Seria publicaţii seriale Muzeul de artă centrul artistic baia mare este un muzeu județean din baia mare situat pe str. Clădirea muzeului monument istoric sub cod lmi mm ii m a 04434 a fost construită în anul 1748 ca oficiu al salinelor din imperiul austriac. Instituția este formată din două locații

Istoria României - Wikipedi

Abstract of the sittings: Full-text of the sittings: Published in Monitorul Oficial no.18/2007; You are here: Situat la 16,5 km nord de centrul bucureștiului, aeroportul internațional henri coandă bucurești este cel mai mare aeroport al româniei, deservind 67 de destinații externe și 9 destinații interne. Iata cateva CV-uri de cuvinte cheie pentru a va ajuta sa gasiti cautarea, proprietarul drepturilor de autor este proprietarul original, acest.

Relieful României - Wikipedia

Efectuată la Nyon, la sediul Uniunii Europene de Fotbal Asociație (UEFA), tragerea la sorți a stabilit peste ce adversari ar putea da CFR Cl.. Pr. prof. Ion Ciungu Cinsteşte-i pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ţi fie bine şi să trăieşti ani mulţi pe pământul pe care Domnul.

Anastase Simu - Wikipedia